skip to main content
Search: Keyword:
 
Drew Wood Staff Photo
Assignments/Study Guides(Archived)
CH. 13.1-13.2 Study Guide
Due Date: 4/27/2018
Subject: World History

Ch. 13.1-13.2 Study Guide

World War I

Coach Wood

 

Matching: Match the correct term on the left with the letter of the correct description on the right.

1.      ____ Kaiser Wilhelm II                   A. Battlefield along the German/Russian Border

 

2.      ____ Western Front                       B. German battle plan

 

3.      ____ Schlieffen Plan                      C. Forced out Bismarck and became German Emperor

 

4.      ____ Eastern Front                         D. Deadlocked battlefield of Northern France

 

5.      ____ Militarism                E. Glorifying military power; keeping army prepared for war

 

 

6.      ____ Trench Warfare                    A. Germany, Austria-Hungary, Italy

 

7.      ____ Central Powers                     B. Russia, France, G. Britain

 

8.      ____ Allies                                        C. Strategy of fighting from trenches as a means of protection

 

9.      ____ Triple Alliance                        D. Germany, Austria-Hungary, Bulgaria, Ottoman Empire

 

10.   ____ Triple Entente                        E. G. Britain, France, Russia, Serbia, Italy, Japan

 

 

Answer the following questions.

11.   What did nations form prior to WWI in order to maintain peace?

 

12.   What was the “spark” that ignited the “powder keg of Europe”?

 

13.   What principal (idea) was the driving force on the Balkan Peninsula?

 

14.   What terrorist organization did Gavrilo Princip, the assassin who killed the Arch Duke Franz Ferdinand, belong to?

 

15.   What country was Princip from?

 

16.   What was Austria-Hungary’s response to the assassination?

 

17.   What was the new weapon that allowed defenders to cover large areas, place high volumes of fire on the enemy, and drove soldiers into trenches as a means of protection?

 

18.   What new weapon, developed by the British, provided some protection from enemy fire and allowed the Allies to break through German trenches.

 

19.   Where did this new weapon (#18) get its name?

 

20.   What was the first war in which airplanes made a contribution?

 

21.   Why was it important that airplanes be made as light as possible?

 

22.   What would happen if an airplane did not have the “interrupter gear”?

Propeller would be shot off.

23.   What new weapon allowed the Germans to smash through Belgium’s fortresses?

 

24.   Which country was the first to use lethal chemical weapons in WWI?

 

25.   What did soldiers use to defeat poison gas?

 

26.   Did chemical weapons have a major impact on WWI?

No. Only caused 1% of all casualties.

27.   Which country was the technological leader of submarine development until the end of WWII?

 

28.   What was the main advantage of the submarine?

 

29.   What was a disadvantage for the Russian Army?

 

30.   What was an advantage for the Russian Army?

 

True or False: Write “True” or “False” for the following statements.

31.   ________ The Battle of the Marne determined how Germany would fight the rest of the war.

32.   ________ Imperialism was not one of the main causes of WWI.

33.   ________ Nationalism is extreme pride or attachment to one’s own nation.

34.   ________ The new weapons of WWI killed people more efficiently.

35.   ________ Stalemate is the term used for one army’s domination of another.



CH. 13.1-13.2 Study Guide Answers
Due Date: 4/27/2018
Subject: World History

Ch. 13.1-13.2 Study Guide Answers

World War I

Coach Wood

 

1.      C

2.      D

3.      B

4.      A

5.      E

6.      C

7.      D

8.      E

9.      A

10.   B

11.   Alliances

12.   The assassination of Arch Duke Franz Ferdinand

13.   Nationalism

14.   The Black Hand

15.   Serbia

16.   Declared war on Serbia

17.   Machine Gun

18.   Tank

19.   Water tanks

20.   WWI

21.   To make them faster and more maneuverable

22.   It would shoot it’s propeller off

23.   Large artillery

24.   Germany

25.   Gas masks

26.   No

27.   Germany

28.   Stealth

29.   Russia was not industrialized

30.   It’s population

31.   True

32.   False

33.   True

34.   True

35.   False



Ch. 7.1-7.2 Study Guide
Due Date: 2/9/2018
Subject: World History

Name:____________________                                                                                                                                                         Coach Wood

Ch. 7.1-7.2 Study Guide                                                                                                                                                                             W. History 9

 

Matching: Match the correct term on the left with the letter of the correct description on the right.

1.       ____  Jacobins                                         A.  Time period in which Robespierre was in power

 

2.       ____  Maximilien Robespierre                   B.  Political group advocating EXTREME change

 

3.       ____ Reign of Terror                                      C.  Political group advocating NO change

 

4.       ____  Radicals                                                   D.  Jacobin leader who ruled France for 1 year

 

5.       ____  Conservatives                                       E.  Radical political group in France

 

 

6.       ____  Old Regime                                            A.  Queen of France

 

7.       ____  Estates                                                     B.  Social classes of France

 

8.       ____  Louis XVI                                                 C.  King of France

 

9.       ____  Marie Antoinette                                D.  Machine designed to execute people

 

10.    _____  Guillotine                                             E.  Social and political system of France in the 1770s

 

 

Multiple Choice:  Select the letter of the correct answer to the following statements/questions.

11.    Which Estate consisted of Catholic Clergy?

A)      1st                         B) 2nd                             C) 3rd                             D) 4th

 

12.    Which Estate consisted of French Nobles?

A)      1st                         B) 2nd                             C) 3rd                             D) 4th

 

13.    Which Estate consisted of Peasants, Middle Class, and Urban Workers?

A)      1st                         B 2nd                               C) 3rd                             D) 4th

 

14.     What country was Marie Antoinette from?

A)      France                                    B) Prussia                    C) Germany                                    D) Austria

 

15.    What was the name of the oath in which the National Assembly vowed to rewrite the French Constitution?

A)      Declaration of the Rights of Man     B) Tennis Court Oath                  C) French Oath          D) Constitution

 

16.    What is the term used to refer to the time period in which peasants attacked nobles throughout France?

A)      Great Fear                            B) Reign of Terror    C) Reign of Fear                            D) Great Terror

 

17.    What was the name of the famous prison that was stormed by members of the National Assembly?

A)      Alcatraz                                  B) The Rock                                    C) The Bastille                                D) Palace of Versailles

 

18.    The rising cost of which food caused women in France to revolt?

A)      Fish                      B) Milk                          C) Food                        D) Bread

 

19.    What year did the French stop using the Guillotine?

A)      1789 B) 1793                         C) 1865                         D) 1977

 

20.    What were the “Stormers of the Bastille” looking for?

A)      Prisoners                               B) Gun Powder                             C) The Monarchy     D) Money

 

21.    What are the three colors of the French tri-color (flag)?

A) Red/ white/ green                 B) Red/ blue/ yellow                  C) Blue/ white/ red D) Red and blue

 

22.     This person argued that the “Declaration of the Rights of Man and the Citizen” did not give equal rights to women.

A)      Olympe de Gouges           B) Georges Danton C) Jean-Paul Marat  D)  Marie Antoinette

 

23.    The idea that Louis XVI would use mercenary troops to attack peasants caused the ___________________.

A)      Great Revolt    B) Great Fear             C) Panic of 1789        D)  Bread Riots

 

24.    This describes the most radical members of the National Assembly.

A)      Right-Wing                            B)  Moderate             C) Émigrés                                       D)  Left-Wing

 

25.    This person, and other Jacobins, wanted to create a “republic of virtue”.

A)      Jean-Paul Marat                 B)  Robespierre         C) Georges Danton D)  Louis XVI

True or False: Select “A” for True and “B” for False.

1.      _____Robespierre was a part of the 1st estate.

2.      _____The rising cost of bread was a result of an untimely drought.

3.      _____The women that stormed the Palace of Versailles were coal miners.

4.      _____The French Revolution took place in the 1800s.

5.      _____Marie Antoinette did not enjoy spending money.

6.      _____Marie Antoinette died in prison.

7.      _____Jean-Paul Marat died by guillotine.

8.      _____The émigrés wanted to mount a counterattack that would turn France back over to Louis.

9.      _____The sans-culottes were Parisian workers who wore “knee breeches”.

10.   _____The National Convention was founded after the September Massacres.

 

Short Answer:  Answer the following question on your own paper.  You must use complete sentences.

                    What event or events signified the end of absolute monarchy and the beginning of representative government?  Explain your answer.



ch. 7.1-7.2 Study Guide Answers
Due Date: 2/8/2018
Subject: World History

1. 

Ch. 7.1-7.2 Study Guide Answers

1.      E

2.      D

3.      A

4.      B

5.      C

6.      E

7.      B

8.      C

9.      A

10.   D

11.   A

12.   B

13.   C

14.   D

15.   B

16.   A

17.   C

18.   D

19.   D

20.   B

21.   C

22.   A

23.   B

24.   D

25.   B

26.   B

27.   B

28.   B

29.   B

30.   B

31.   B

32.   B

33.   A

34.   B

35.   A



Ch. 6.3-6.4 Study Guide Answers
Due Date: 1/26/2018
Subject: World History

Ch. 6.3-6.4 Study Guide

Answer Key

Coach Wood

 

1.    E

2.    A

3.    D

4.    B

5.    C

6.    E

7.    A

8.    B

9.    C

10.                   D

11.                   Economically, Population

12.                   Navigation Act

13.                   “No taxation without representation”

14.                   Declaration of Independence

15.                   John Locke

16.                   The Enlightenment

17.                   Montesquieu

18.                   Locke

19.                   Bill of Rights

20.                   Tea Tax

21.                   Britain

22.                   They felt it was tyrannical, Taxation without    representation

23.                   Navigation Act, Stamp Act, Tea Tax

24.                   Tea Tax

25.                   Lexington and Concord

26.                   Thomas Jefferson

27.                   Desire for Freedom, Help from the French, Cost for the British, Overconfident British Generals

28.                   Only created one branch of Government (Legislature)

29.                   Hobbes

30.                   Constitutional Convention

31.                   Montesquieu

32.                   Executive, Legislative, Judicial

33.                   The ability of one branch to check the power of another

34.                   1st 10 Amendments to the Constitution

35.                   Sharing power between state and National Governments.



Ch. 6.3-6.4 Study Guide
Due Date: 1/26/2018
Subject: World History

Ch. 6.3-6.4 Study Guide                                                                                           Name: ____________________

 

Matching: Match the correct term on the left with the letter of the correct description on the right.

1.      Paris ____                                                        A.  Style of art; Elaborate, grand, ornate design

 

2.      Baroque ____                                                  B.  Created the first Encyclopedia

 

3.      Neoclassical ____                                          C.  Wealthy hostess of Salons

 

4.      Denis Diderot ____                                        D.  Style of art; Late 1700s; brought back styles of              

                                                                              Ancient Greece and Rome

5.      Marie-Therese Geoffrin ____                      E.  Center for the Enlightenment

 

 

6.      Catharine the Great ____                             A.  Leader of Austria, Legal reforms, Freedom of the

      press.

7.      Joseph II ____                                                 B.  Leader of Prussia, reduced censorship, abolished the

     torture.

8.      Frederick the Great ____                              C.  Absolute rulers who applied Enlightenment ideas

 

9.      Enlightened Despots ____                            D.  Gatherings where Enlightenment ideas spread

 

10.   Salons ____                                                     E.   Leader of Russia, Abolished capital punishment and                                                                                                 torture.

Answer the following questions.

11.   In what two ways did the American colonies grow in the 1700s?

 

12.   What British Act restricted trade for the colonies?

 

13.   What phrase came from the ideas that the colonists should not be taxed without representatives in the British Parliament?

 

14.   What document justified the colonies’ rebellion?

 

15.   Which Enlightenment thinker’s ideas influenced Thomas Jefferson in his writing of the Declaration of Independence?

 

16.   Where did many of the political ideas found in the Constitution come from?

 

17.   Which Enlightenment philosopher promoted separation of powers which led to our three branches of government?

 

18.   Which Enlightenment philosopher claimed that the power of government be in the hands of the people?

 

19.   What are the first ten amendments to the constitution called?

 

20.   What was the reason for the Boston Tea Party?

 

21.   Which country did the philosophes and the rest of Europe believe had the best form of government?

 

22.   Why didn’t the American colonists share Europe’s opinion of the British form of government?

 

23.   What are three examples of trade restrictions placed on the colonies?

 

24.   What caused the Boston Tea Party?

 

25.   Where were the first two battles of the American Revolution?

 

26.   Who wrote the Declaration of Independence?

 

27.   What were four reasons the Americans had success fighting the British?

 

28.   What caused the colonies’ national government to be weak?

 

29.   The founding fathers believed that they needed a stronger national government.  What enlightenment thinker’s ideas does this idea support?

 

30.   What was called to revise the Articles of Confederation?

 

31.   What Enlightenment Thinker’s ideas can be credited for our government’s structure?

 

32.   What are our 3 branches of government?

 

33.   What are checks and balances?

 

34.   What is the Bill of Rights?

 

35.   What is Federalism?



1st Semester Exam Study Guide
Due Date: 12/14/2017
Subject: World History

1st Semester Exam Study Guide                                                                                 Name: ____________________

Coach Wood                                                                                                                             World History 9, 2017-18

 

Matching:  Match the letter of the correct description on the right with the term on the left.

1.  Presbyterians ____                                    A.  Followers of John Knox

2.  Excommunicate ____                               B.  Idea that only the “elect” will be saved

3.  Catholic Reformation ____                      C.  Catholic Priests, followers of Ignatius of Loyola

4.  Predestination ____                                  D.  To ban from the Church

5.  Jesuits ____                                                E.  Movement to reform the Catholic Church

 

6.  Renaissance ____                                                     A.  wealthy businessmen, dominate politics

7.  City-States   ____                                       B.  large, self-governing city in N. Italy

8.  Merchants    ____                                                     C.  intellectual movement that focused on the individual       

9.  Humanism    ____                                                     D.  worldly things

10.  Secular         ____                                     E.  movement started in Italy, advanced art technology

 

11.  Bartolomeu Dias ____                                           A.  enthusiastic supporter of exploration

12.   Prince Henry        ____                                         B.  largest and most powerful trading company

13.  Dutch East India Company ____                         C.  Portuguese sailor who made it to India

14.  Vasco Da Gama   ____                                          D.  credited with discovering the Americas

15.  Christopher Columbus ____                                 E.  first sailor to make it around the tip of S. Africa


 

16.   Divine Right ____                                   A.  King of Spain; Son of Charles V

17.   Absolutism   ____                                   B.  Advisor, strengthened the French Monarchy

18.   Philip II ____                                                           C.  Complete and unrestricted power of government

19.   Louis XIV ____                                       D.  Idea that God created the monarchy

20.   Cardinal Mazarin _____                        E.  The most powerful ruler in French history

 

21.   Conquistador _____                               A.  Motives for European exploration

22.   Treaty of Tordesillas  _____                 B.  Agreement to honor the Line of Demarcation

23.   3 Gs  _____                                              C.  Sailing ship used by European explorers

24.   Sextant  _____                                         D.  Spanish conqueror of the Americas

25.   Caravel  _____                                         E.  Navigational Instrument

 

26.   Columbian Exchange ____                    A.  Economic System based on private ownership

27.   Capitalism ____                                       B.  Shared risk by multiple investors

28.   Joint-Stock Company ____                   C.  The more trade and capital controlled the better

29.   Mercantilism _____                                D.  A country exports more than it imports

30.   Favorable Balance of Trade____          E.  Exchange of Goods, livestock, ideas, disease….

 

 

31.   Oliver Cromwell____                                            A.  Restored the English Monarchy

32.   Charles II____                                          B.  Ignored by Charles I

33.   William and Mary____                          C.  Insured a ruler couldn’t imprison someone indefinitely

34.   Petition of Right____                                             D.  Leader of the Roundheads

35.   Habeas Corpus____                                E.  Took power after the Glorious Revolution

 

36.   ____ Scientific Revolution                    A.  Unproven assumption

 

37.   ____ Heliocentric Theory                      B.  logical procedure for gathering and testing ideas

 

38.   ____  Scientific Method                         C.  Sun-centered universe

 

39.   ____  Geocentric Theory                       D.  Earth-centered universe

 

40.   ____  Hypothesis                                     E.  New way of looking at the natural world

 

 

41.   ____ Johannes Kepler                                                          A.  Theory of Motion, Laws of Gravity, Calculus

 

42.   ____ Nicolaus Copernicus                                    B.  “I think, therefore I am.”, Scientific Method

 

43.   ____  Galileo Galilei                                              C.  Heliocentric Theory, On the Revolutions of the

                                                                                           Heavenly Bodies

44.   ____  Isaac Newton                                                D.  Built his own telescope, Dialogue Concerning the

                                                                                          Two Chief World Systems, House arrest

45.   ____  Rene’ Descartes                                           E.  Applied Mathematics to astronomy, Elliptical

                                                                                           Orbits

 

Multiple Choice:  Select the letter of the correct response to the following:

 

46.       _________________ created a vaccine to prevent smallpox.

a)      Tycho Brahe  B)  Edward Jenner  C)  Voltaire  D)  van Leeuwenhoek

47.    _________________ is credited with the creation of the experimental method.

a)      Francis Bacon  B)  Renes Descartes  C)  Galileo  D)  Torricelli

48.    _________________ wrote The Mathematical Principles of Natural Philosophy.

A)     Gabriel Fahrenheit  B)  Anders Celsius  C)  Isaac Newton  D)  Francis Bacon

49.    _________________ said, “I think, therefore I am.”

A)     Isaac Newton  B) Copernicus  C)  Kepler  D) Descartes

50.    _________________ was summoned to the Inquisition.

A)     Copernicus  B)  Kepler  C)  Torricelli  D)  Galileo

 



1st Semester Exam Study Guide Answers
Due Date: 12/14/2017
Subject: World History

1st Semester Exam Study Guide Answers 2017-18

1.       A

2.       D

3.       E

4.       B

5.       C

6.       E

7.       B

8.       A

9.       C

10.    D

11.    E

12.    A

13.    B

14.    E

15.    D

16.    D

17.    C

18.    A

19.    E

20.    B

21.    D

22.    B

23.    A

24.    E

25.    C

26.    E

27.    A

28.    B

29.    C

30.    D

31.    D

32.    A

33.    E

34.    B

35.    C

36.    E

37.    C

38.    B

39.    D

40.    A

41.    E

42.    C

43.    D

44.    A

45.    B

46.    B

47.    A

48.    C

49.    D

50.    D



Ch. 5.1-5.2 Study Guide
Due Date: 11/13/2017
Subject: World History

Ch. 5.1-5.2 Study Guide                                                           Name:  __________________________         

Absolutism

World History 9

 

Matching:  Match the correct term on the left with the letter of the correct description on the right.

  1.  Louis XIV                               A.  Idea that God created the monarchy
  2.  Rembrandt                              B.  Famous Dutch Artist
  3.  Divine Right                            C.  King of Spain; Son of Charles V
  4.  Absolutism                              D.  Most powerful ruler in French history
  5.  Philip II                                   E.  Complete and unrestricted power of government

 

6.      Cardinal Mazarin                      A.  Fought over the unification of the French and Spanish crown

 

7.      Cardinal Richelieu                    B.  Used by Philip II

 

8.      Jean Baptiste Colbert                C.  Advisor of Louis XIII, de facto ruler of France

 

9.      Spanish Armada                       D.  Advisor of Louis XIV

 

10.   War of Spanish Succession        E.  Financial Minister of France

 

Multiple Choice:  Select the letter of the correct response to the following statements.

11.   ____  Intendants were government agents who collected ______ and enforced laws.

A.    Weapons    B.  Statements  C. Indulgences  D. Taxes

  1.  ____   Louis XIV was known as the ____________.

A.    Sun King    B. Great King   C. All Powerful D. Terrible

13.   ____  Kings or queens who held all power within their states’ borders and attempted to control all aspects of society.

A.    Absolute Monarchs             B. Prime Ministers        C. Dictators      D. Presidents

14.   _____ The idea that nothing can be known for certain.

A.    Preciseness             B. Divine Right            C. Unreliability             D. Skepticism

 

15.   ____ The ruler of Spain, the Spanish Netherlands, and the American colonies.

A.    Charles V   B. Philip II       C. Maria Theresa          D. Queen Elizabeth I

16.   ____   Philip II created the _________ to attack protestants and Muslims.

A.    Army         B.  Legion        C. Spanish Armada       D. Catapult

17.   ____  Spain’s great ______ allowed it to become great patron’s of art.

A.    Power         B. Nobles         C. Empire         D.  Wealth

18.   ____  Don Quixote de la Mancha was written by ________.

A.    Shakespeare            B. Cervantes     C. More                        D. Gutenberg

19.   ____  The Edict of Nantes was ________’s  proclamation that the Huguenots would be allowed to live in France peacefully.

A.    Cardinal Richelieu  B.  Colbert        C. Henry IV      D. Louis XIV

20.   ____  All absolute rulers attempted to ________ their country’s nobles in order to centralize their power.

A.    Strengthen             B. Weaken        C. Excommunicate       D. Execute

21.   ____  Absolute rulers became patrons of the arts to demonstrate their ____________ and _______________.

A.    Wealth, Power        C.  Wealth, Genius

B.     Power, Generosity   D.  Generosity, Weakness

22.   ____  The Palace of Versailles became the ___________ center of Europe.

A.     Military     B.  Banking      C.  Trading       D.  Artistic

23.   ____  Charles II, promised his throne to Philip of Anjou, the grandson of Louis the XIV, and member of the _____________ Dynasty.

A.     Spanish Hapsburg  B.  Austrian Hapsburg  C.  Bourbon      D.  Navarre

24.    ____  The Palace of Versailles was ________ for the country of France.

A.    Very expensive       B.  Inexpensive             C.  Affordable   D.  A source of pride

25.    ____  During the reign of Louis XIV, the French people continually had to endure both ____________ and ____________.

A.     Success, Prosperity            C.  Wars, lack of food

B.     Drought, Famine                D.  Failure, Rebellions

26.   ____  ______________ was one of the causes of the downturn in the Spanish economy.

A.     Inflation    B.  Bad Crops   C.  Poor investments     D.  Rebellion

27.   ____  Philip II saw himself as a(an) ____________ of Catholicism.

A.     Enemy      B.  Adversary    C.  Follower      D.  Defender

28.   ____  The Dutch were able to win independence from the _____________.

A.     French       B.  Spanish       C.  English       D.  Italians

29.   ____  After the Dutch won their freedom, they created a new country with a ____________ form of government.

A.     Parliamentary        B.  Monarchy   C.  Republican  D.  Dictatorship

30.    ____  The Battle that resulted in the defeat of the Spanish Armada began in the ______________.

A.     Atlantic Ocean      B.  English Channel      C.  Mediterranean Sea   D.  Bay of Biscay

True or False:  For the following statements, select “A” for True and “B” for False.

31.   _____  The people of France celebrated after the death of Louis XIV.

32.   _____  Louis XIII was a capable ruler.

33.   _____  Absolute rulers typically have good relationships with nobles.

34.   _____  Cardinal Richelieu attempted to strength the nobility of France.

35.   _____  The lack of gold and silver in circulation caused inflation in Spain.

36.   _____  Spanish art typically depicted the monarchy and Spain’s Catholic faith.

37.   _____  Dutch art was also very religious.

38.   _____  Henry of Navarre was the first of the Bourbon rulers.

39.   _____  Philip II was known for the quote, “Paris is well worth a mass.”

40.   _____  Louis XIV was known for the quote, “L’etat, c’est moi!”, or “I am the state!”

41.   _____  Louis XIV was known as the Sun King because of his love for astronomy.

42.   _____  Colbert applied mercantilist theory to the French economy.

43.   _____  Colbert believed that France would be more successful if it was self-sufficient.

44.   _____  Montaigne was the creator of the novel.

45.   _____  Descartes encouraged others to use observation and reason to answer questions.



Ch. 5.1-5.2 Study Guide Answers
Due Date: 11/9/2017
Subject: World History

Ch. 5.1-5.2 Study Guide Answers

1.      D                           44.  B

2.      B                            45.  A

3.      A

4.      E

5.      C

6.      D

7.      C

8.      E

9.      B

10.   A

11.   D

12.   A

13.   A

14.   D

15.   B

16.   C

17.   D

18.   B

19.   C

20.   B

21.   A

22.   D

23.   C

24.   A

25.   C

26.   A

27.   D

28.   B

29.   C

30.   B

31.   A

32.   B

33.   B

34.   B

35.   B

36.   A

37.   A

38.   A

39.   A

40.   A

41.   B

42.   A

43.   A



Ch. 4.2-4.4 Study Guide
Due Date: 10/20/2017
Subject: World History

Settling N. America Study Guide                              Name:______________________________

Ch. 4.2-4.4                                                                  Date: _______________________________

World History 9                                                         Period: _____________________________

 

Modified True/False:  Write “T” if the statement is true, and “F” if the statement is false.  If the statement is false, write the correct phrase or word that makes the statement true.

1.     ____, __________________

The Dutch were ousted from North America by the French.

2.     ____,  __________________

The joint stock company of the 1500s and 1600s was very similar to today’s corporation.

3.     ____,  __________________

The French and Indian War began in 1675 when Metacom led an attack on colonial villages in Massachusetts.

4.     ____,  __________________

Most European joint-companies of the 1500s and 1600s were founded for the purpose of colonizing the Americas.

5.     ____,  __________________

As part of the Columbian Exchange, tobacco and tomatoes were carried east across the Pacific Ocean for the first time.

 

Matching:  Select the letter of the correct description on the right with the corresponding term/name on the left.

6.     ____Jamestown         A.  Attempted to control land and populate colonies                       

 

7.     ____French                 B.  Founded New Netherland and New Amsterdam

 

8.     ____English                C.  Capital of France’s colonial empire

 

9.     ____Dutch                  D.  First permanent English settlement

 

10.  ____Quebec               E.  Possessed a large fur trade, good relationship with Indians

 

Fill-in-the-blank:  Write the correct word/phrase that completes the following statements.

11.  Slaves were transported from Africa to the Americas on the Middle

__________________.

12.  African slaves were preferred over Native Americans because of their increased ___________________ to diseases.

 

13.  The ___________________________________ was the exchange of plants, animals, ideas, diseases, etc., between the Americas and the Old World after Columbus reached the New World.

 

14.  _________________ involves the ______________ ownership of business and the investment of resources (money) for profit.

 

15.  __________________ is an economic theory stating that a nation’s welfare depended on its control of trade and wealth.

 

16.  The ________________ and _______________ settled in Massachusetts because they wanted to find religious freedom they couldn’t have in England.

 

17.  The ___________________ captured New Amsterdam for the English and renamed the city after himself.

 

18.  The purpose of the Jamestown colony was for ________________.

 

19.  The Dutch had a good relationship with the _____________ Indians. (Name of Tribe)

 

20.  Jacques Cartier explored an island with a large mountain that he would name ______________________.

 

21.  Samuel de Champlain founded, __________________, which would become the capital of New France.

 

22.  The spread of the religion of _________________ in Africa, caused the increase in African slavery.

 

23.  African rulers and merchants captured other Africans to be _________________ to Europeans as slaves.

 

24.  ________________ is the exchange of goods between Europe, Africa, and the Americas.

 

25.  When a country “sells more than it buys” it has a ______________________________.

 

26.  Short answer:  (Write a one-paragraph response.)  Why did the French have a better relationship with the American Indians than the British?  How did this affect the French and Indian War?  What was the outcome of the conflict?



Ch. 4.2-4.4 Study Guide Answers
Due Date: 10/18/2017
Subject: World History

Ch. 4.2-4.4 Study Guide Answers

 

1.       False, British

2.      True

3.      False, King Phillip’s War

4.      True

5.      False, Atlantic Ocean

 

6.      D

7.      E

8.      A

9.      B

10.   C

 

11.   Passage

12.   Immunity

13.   Columbian Exchange

14.   Capitalism, private

15.   Mercantilism

16.   Pilgrims, Puritans

17.   Duke of York

18.   Gold

19.   Iroquois

20.   Montreal

21.   Quebec

22.   Islam

23.   Traded

24.   Triangular Trade

Favorable Balance of Trade



Ch. 3.1-4.1 Study Guide
Due Date: 10/2/2017
Subject: World History

Ch. 3.1-Ch. 4.1 Study Guide                                                                                                                

Age of Exploration/Global Trade

Coach Wood

 

Matching: Match the correct term on the left with the letter of the correct description on the right.

 

1.     Columbian Exchange ____                A.  Leader of the Incan Empire

 

2.     Atahualpa ____                                  B.  Brutal tribe that ruled Mexico

 

3.     Aztecs ____                                        C.  The more trade and capital controlled the better

 

4.     Mercantilism _____                           D.  Wealthy tribe from S. America

 

5.     Inca____                                             E.  Exchange of goods, livestock, ideas, disease….

 

 

6.     Conquistador _____                          A.  Motives for European exploration

7.     Treaty of Tordesillas  _____              B.  Agreement to honor the Line of Demarcation

8.     3 Gs  _____                                         C.  Sailing ship used by European explorers

9.     Sextant  _____                                   D.  Spanish conqueror of the Americas

10.  Caravel  _____                                                E.  Navigational Instrument

 

11.  Christopher Columbus ____                         A.  Conquered the Aztecs

 

12.  Francisco Pizarro ____                                   B.  Made it to the Southern tip of Africa

 

13.  Hernando Cortes ____                                  C.  Made it to India

 

14.  Bartolomeu Dias  ____                                  D.  Conquered the Inca

 

15.  Vasco Da Gama ____                                     E.  Credited with discovering the Americas

 

Multiple Choice:  Select the letter of the correct response to the following statements/questions.

16.  Hernando Cortes took advantage of the _____________ that was taking place in order to conquer the Aztecs.

A)     Plague      B)  Drought     C)  Blizzard      D)  Civil War

 

17.  Cortes and his conquistadors took advantage of the fact they possessed superior ___________.

A)     Ships        B)  Armor        C) Leaders       D)  Weaponry

 

18.  Francisco Pizarro took the Incan leader hostage and demanded that the Incas __________.

A)     Pay a ransom       B)  Surrender  C)  Abandon their homes  D) Convert to Christianity

 

19.  Francisco Pizarro had Atahualpa killed by strangulation after he _____________.

A)     Converted to Christianity                       C)  Begged for Forgiveness

B)     Surrendered                                 D)  Cast a spell on Pizarro’s men

 

20.  A Mestizo is a person of both ________ and _________ decent.

A)    French and N. American  C)  Spanish and N. American

B)     English and N. American D)  Dutch and N. American

 

21.  Encomienda is the system that allowed the Spanish to use the ____________ as slaves.

A)     Native Americans            B) Africans      C)  French       D)  Portuguese

 

22.  The Treaty of Tordesillas determined how the globe would be divided between Portugal and ____________.

A)    France       B)  Spain         C)  England     D)  Germany

 

23.  The most powerful trading company was controlled by the _____________.

A)    English      B)  Spanish      C)  Dutch         D)  French

 

24.  Christopher Columbus reached the Americas in the year _________.

A)    1492          B)  1592           C)  1496           D)  1498

 

25.  The purpose of a __________ is to make profit for the mother country.

A)    Settlement            B)  Outpost     C)  Colony       D)  Territory

Extended Response:

26.   What were 3 reasons why Cortes was able to conquer the Aztec Empire.

27.   What were 3 Motives for Exploration?  Which, do you believe was the strongest motive? Why?



Ch. 1.3-1.4 Study Guide
Due Date: 9/13/2017
Subject: World History

Ch. 1.3-1.4

Renaissance and Ref.                                   

Study Guide

 

Matching: Match the correct term on the left with the letter of the correct description on the right.

 

1.  Presbyterians ____                                    A.  Followers of John Knox

 

2.  Excommunicate ____                    B.  Idea that only the “elect” will be saved

 

3.  Catholic Reformation ____           C.  Catholic Priests, followers of Ignatius of Loyola

 

4.  Predestination ____                       D.  To ban from the Church

 

5.  Jesuits ____                                   E.  Movement to reform the Catholic Church

 

Define the following:

6.  Indulgence-

 

7.  Heretic-

 

8.  Theocracy-

 

Answer the following questions:

 

9.  What was the name of Martin Luther’s work that he nailed to the door of the CastleChurch?

 

10.  Which Pope ordered Martin Luther to reverse his statements of face excommunication?

 

11.  What did Luther and his followers do with the Pope’s decree?

 

12.  Which ruler issued the Edict of Worms?

 

13.  What did the Edict of Worms do to Luther?

 

14.  Which ruler sheltered Luther after the Edict of Worms was issued?

 

15.  What does Luther do to the Bible while he is in hiding?

 

16.  After Luther abandons reforming the Catholic Church, what new religious group does he start?

 

17.  What is the name of the religious order started by Ignatius of Loyola?

 

18.  What did the Jesuits use to spread Catholicism?

 

19.  Which ruler called for the Peace of Augsburg?

 

20.  What was the outcome of the Peace of Augsburg?

 

Write True of False for the following questions.  (NOT T or F!!!)

21.  A Heretic supports the Catholic Church.  ____

22.  Anabaptists believe you should be baptized at birth.  ____

23.  Zwingli was a religious leader from Switzerland who died in battle.  ____

Short Answer (Complete Sentences):

 

24.  What was an indulgence? Who was famous for selling them?  Who was famous for speaking out against indulgences?

 

 

 

 

 

 

 

25.  Describe life in John Calvin’s Geneva.



Ch. 1.3-1.4 Study Guide Answers
Due Date: 9/13/2017
Subject: World History

Ch. 1.3/1.4

Renaissance and Ref.

Study Guide Answers

 

 

1.  A

2.  D

3.  E

4.  B

5.  C

 

6.  A pardon, forgiveness of sin

7.  One who has beliefs that differ from the Church

8.  A government run by religious leaders

 

9.  95 Theses

10.  Leo X

11.  Burn it

12.  Charles V

13.  Make him an outlaw and a heretic

14.  Prince Frederick the Wise

15.  Translate it to German

16.  Lutherans

17.  Jesuits

18.  Education

19.  Charles V

20.  German princes could choose the religion of their states

 

21.  False

22.  False

23.  True

 

24.  An indulgence was a pardon or forgiveness of sin.  Indulgences were sold by John Tetzel.  Martin Luther is famous for speaking out against the sale of indulgences.

 

25.  The people who lived in John Calvin’s Geneva lived under a strict moral and religious code.  They were not allowed to wear bright clothing or play card games.  There were no relics or monuments allowed inside the city.  Everyone attended religion class.  Violation of these rules resulted in imprisonment, excommunication, or death.



Ch. 1.1-1.2 Study Guide
Due Date: 8/24/2017
Subject: World History

Ch. 1.1-1.2

Renaissance and Ref.

Study Guide

 

Matching: Match the correct term on the left with the letter of the correct description on the right.

 

  1. Renaissance ____         A.  wealthy businessmen, dominate politics
  2. City-States   ____         B.  large, self-governing city in N. Italy
  3. Merchants    ____         C.  intellectual movement that focused on the individual       
  4. Humanism    ____        D.  worldly things
  5. Secular         ____         E.  movement started in Italy, advanced art technology

Define the following:

  1. Patron-
  2. Vernacular-
  3. Perspective-

Answer the following questions:

  1. Who was William Shakespeare and what was one of his works?
  2.   Who was the famous Humanist that wrote Utopia?
  3.   Who was the “Father of Renaissance Humanism”?
  4.   Who was the “Renaissance Man”?
  5.   What were three of Leonardo Da Vinci’s talents?
  6.   What was peculiar about Da Vinci’s writing?
  7.   What were two of Da Vinci’s paintings called?
  8.   What does the word Renaissance mean?
  9.   Where did Italian artists and scholars find their inspiration?
  10.   Machiavelli’s The Prince told rulers how to keep _____________?
  11.   Who created the movable-type printing press? 
  12.   What was a dowry?

Write True of False for the following questions.  (NOT T or F!!!)

  1. People living in city-states lived an urban lifestyle.  _____
  2.   Donatello was the artist responsible for the Mona Lisa. _____
  3.   Raphael was known for advancing Realism. ______

Short Answer:

  1. What were three reasons the Renaissance began in Italy?
  2.  Who was the dictator who controlled Florence for thirty years and how did he and his family take power?